Wat is Garum?

Wat is Garum, is een veelgehoorde vraag. In de huidige tijd weten sommige mensen nog wat vissaus is maar daar houd het wel mee op. Welnu, Garum is een soort vissaus, maar dan wat smakvoller (als het goed gaat).

Uiteindelijk gaat het allemaal om fermentatie en smaakversterking. Door fermentatie krijgt de vis, inktvis, oesters of wat je ook gebruikt als starter allerlei (bij)producten die zodra je het gebruikt in de bereiding van eten andere smaken versterkt.

De snelle (chinese) manier is om ve-tsin te gebruiken, een poeder met als ingrediƫnt NatriumGlutamaat. Dit is de meest essentiƫle en belangrijkste smaakversterker die ook in een vissaus of Garum zit.

Dus de korte uitleg is dat Garum wordt gemaakt door (vooral) makreel samen met de ingewanden te laten rotten. En dit rotten kan of droog en warm of alleen warm (in onze vochtige streken). Meer informatie volgt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *